Olipa kerran yritys, joka teki tappiota.
Yrityksen johtoryhmä oli sitä mieltä, että ongelma ei ainakaan liity heihin, vaan työntekijöihin, sillä ’siellähän ne ongelmat ovat, älä meille saarnaa’, he sanoivat. Ja tämä tehtiin hyvin selväksi.
He sanoivat, että prosessit ovat hyviä, lopputulos vain on huono.
He sanoivat, että asiakkaiden vika, sillä he eivät joka päivä käytä yrityksen palveluita täsmälleen samaan aikaan ja jopa välillä muuttavat tarpeitaan.
He sanoivat, että suunnittelun vika, kun eivät osaa suunnitella resursseja vastaamaan vaihtelevaa tarvetta.
He sanoivat, että kehitysfunktion vika, kun eivät saa ‘leania myytyä jengille’.
He sanoivat, että johtoryhmän ei tarvitse muuttaa mitään toiminnassaan, sillä he eivät ole ongelmien juurisyy.
Heiltä kysyttiin, miksi he sitten ovat johtoryhmä, jos heillä ei ole mitään vaikutusta yrityksen suoriutumiseen saati ongelmaksi havaittuun kulttuuriin. He olivat ihan hiljaa. Ja sitten he heittivät kysyjän ulos. Ja tuo kysyjä oli varta vasten pyydetty auttamaan yritystä nousemaan suosta. Ja edelleen on yritys, joka on suossa ja joka tekee tappiota ja joka edelleen tekee kaiken juuri samalla tavalla kuin ennenkin. Ja syyllisiä ovat edelleen asiakkaat, resurssinsuunnittelu ja kehitysfunktio. Tuosta yrityksestä puuttui johtajuus, johtaminen ja ihmisten kunnioitus. Jos yrityksen johto on vain tekosyiden keksimistä varten – kuten tuossa esimerkissä – ei yrityksen kulttuurikaan voi olla muuta kuin syyttelevää, käsiä levittelevää jahkailua ja aktiivista passiivisuutta, joka aiheuttaa vain turhautumista ja kokonaisvaltaisen stagnaation.
Siihen on syynsä, miksi johtajuudesta puhutaan paljon. Siihen on syynsä, miksi minä puhun paljon johtajuudesta. Minun syyni puhua johtajuudesta ovat yksinkertaiset: minä uskon johtajiin ja johtamiseen. Uskon, että nämä kaksi yhdessä ovat yrityksen hyvinvoinnin ja sen kulttuurin merkittävimmät tekijät yhdessä. Ja minä haluan haastaa johtajat ottamaan itselleen takaisin sen, mikä heille kuuluu: leadershipin, johtajuuden. Ja pyrin aktiivisesti esimerkein kertomaan, miten konkreettisesti olen havainnut johtamisen ja johtajuuden haasteita – ja siten alleviivata johtamisen tärkeyttä organisaatioissa. Johtajuudella on merkitystä. Ja jos ei olisi, miksi edes puhuttaisiin johtajuudesta? Mitä ’johtajuutta’ se sellainen on, jolla ei ole mitään merkitystä?
Siihen on myös syynsä, miksi johtajuuden ja yrityksen johdon kontekstissa puhutaan paljon ’leanista’ ja ’agilesta’. Sillä mikä muu taho kuin yrityksen johto voisi rakentaa ja luoda koko systeemin, joka perustuu arvon tuottamiseen, jatkuvaan oppimiseen ja ihmisen kunnioitukseen:
Tämä ei rakennu sattumalta. Tämä ei tipahda taivaasta. Tämä ei synny tyhjästä. Tämä vaatii työtä, yhdessä tekemistä ja kaikkien osallistumista ja kaikkien organisaation ihmisten osallistamista merkityksen luonnista lähtien.
Lean ja Agile ovat yhdessä erinomainen esimerkki tavasta johtaa ja ilman lean leadershipiä, ei ole leania organisaatiota. Ja jos haluat organisaatiosi olevan ’lean’ tai ’agile’, sitä pitää johtaa ’leanin’ ja/tai ’agilen’ periaatteiden ja arvojen mukaisesti. Ja niin kauan kuin yritys ei johda, elä ja hengitä leania johdosta alkaen, yritys ei ikinä voi olla lean. Simple as that.
Ja lean ei ole ‘hukan poistoa’.
Lean ei ole pelkkää ‘asiakkaaseen keskittymistä’.
Lean ei ole ainakaan ‘kustannusten karsimista’.
Se ei ole mitään noista yksinään ja se on noita kaikkia. On hyvin yksinkertaista tehdä noita kaikkia täysin sujuvasti ja silti olla olematta ikinä millään tavalla lean ja/tai agile. Helposti.
Sillä ei myöskään ole mitään merkitystä, paljonko johto käyttää rahaa lean konsultteihin ja lean-agile coacheihin tai montako agile sertifikaattia ja montako megamustasuperhyper six sigma- vyötä yrityksestä löytyy tai montako yksittäistä kaizen eventtiä yrityksen operatiiviset esimiehet vetävät, niin ilman kokonaisvaltaista leadershipiä, se on kaikki pelkkää kohinaa. Ja kohinalla ei mikään oikeasti muutu.
Loppujen lopuksi kyse on johtajuudesta ja perusasioiden mahdollistamisesta. Loppujen lopuksi leanissa ja agilessakin on kyse tästä: jotta ihmiset voisivat tehdä parhaansa. Jotta asiakkaille voitaisiin oikeasti tarjota apua ja arvoa.
Mahdollista. Anna ihmisten loistaa. Joka päivä.
Comments